Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Wat gebeurt er als ik morgen mijn been breek?

wel of geen aov

Een van de minst leuke dingen aan ZZP’er zijn is toch wel het verzekeringsgebeuren en de administratie. Mij kennende heb ik dan ook lang als een struisvogel het stukje verzekeringen genegeerd. Ik had al de meest verschrikkelijke horrorverhalen gehoord van mede ZZP’ers over dat het niet rendabel is om je te verzekeren als kleine onderneming en ik had dan ook al vlug voor mezelf besloten om er ook stug niet aan mee te doen.

Ik zou zelf wel een potje aanmaken voor een pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere onvoorziene kosten. Flying solo, deze meid kan haar eigen boontjes wel doppen en heeft geen dure verzekeringen nodig.

Dag reep tony’s en nieuwe kleren

Maar na een tijdje begon het toch aan me te knagen. Zoals ik al eerder schreef zijn mijn inkomsten deels nodig om rond te komen als gezin. Nu verdien ik niet veel, maar het is net dat beetje extra en daarbij draag ik ook bij aan de hypotheek. Mocht ik morgen mijn been breken dan betekend dat als ZZP-er dus dat er geen geld binnen komt. En laat ik het daar nou net benauwd van krijgen. Dan kan ik mijn reep tony’s, luxe theetjes en nieuwe kleren dus mooi gedag zeggen. Ain’t that gonna happen. Mooi niet! Toch maar eens die AOV onder de loep nemen dus.

Wat is een AOV nou eigenlijk?

Tijdens mijn onbezorgde leventje in loondienst had mijn brein überhaupt nog nooit over het woord AOV nagedacht. Dat regelde personeelszaken allemaal wel. Dat ligt helaas anders nu en daardoor moest ik wat nutteloze informatie wissen op de harde schijf (dat kinderfeestje dat ik vergat was dan weer niet de bedoeling) in ruil voor waardevolle (ahum) verzekeringsinformatie  en geloof me daar begin ik steeds meer over te leren.

Een AOV staat dus voor arbeidsongeschiktheidsverzekering en houdt in dat wanneer ik door ziekte mijn beroep niet meer kan uitoefenen mijn AOV er voor zorgt dat ik toch gewoon mijn boodschappen kan doen. Dat is vaak tot 8o% van wat je op jaarbasis verdient. Of je veel of weinig en vanaf wanneer je uitbetaald wordt heb je volledig zelf in de hand. Mede daarvan is ook afhankelijk van wat je op maandbasis gaat betalen aan je verzekering.

Meevaller van het jaar, waarom ik wél voor een AOV kies:

Ik hoor heel vaak ZZP’er zeggen dat ze geen AOV hebben en dat het niet de moeite waard is omdat ze heel erg veel per maand kwijt zijn. Daar was ik zelf ook erg bang voor maar achteraf ben ik blij dat ik me er toch in heb verdiept. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie: ben je gezond, je leeftijd en hoeveel wil je ontvangen bij ziekte en vanaf wanneer? maar zover ik kan zien in een offerte die ik heb laten maken voor  een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de ZZP’er, valt het reuze mee met wat ik per maand kwijt ben. Je kunt wel zeggen dat er een last van mijn schouders valt met dit gegeven.

Ik persoonlijk ga me dus  zeker wel verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Niet volledig maar in ieder geval voldoende om rond te komen.  Zeker ook omdat ik als moeder van drie kinderen met een hypotheek nou eenmaal mijn verantwoordelijkheden heb en ik het gewoon goed geregeld wil hebben mochten er (ik smeek op mijn blote knieën van niet) dingen gebeuren waardoor ik al dan niet tijdelijk mijn werk niet meer kan uitvoeren.

Ben je ZZP’er en heb jij een AOV? Waarom wel of niet?

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking 

Tags:

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

5
Klets mee

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JeanineSharelMorgaineNesrin Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Sharel
Gast
Sharel

Ik lees dit net pas. (Na 8 maanden ).. en weet niet of je deze al afgesloten hebt.

Zoals je weet werk ik ook in de zorg, en ik hen dan ook in real life 9 maanden geleden mn been op 3 plaatsen gebroken.
& guess what, blijvend letsel ..
Ik kan helaas niet meer terug in de zorg, maar had de mazzel geen ZZP’er te zijn.

Ik adviseer zo’n verzekering , aangezien ik niet anders deed dan mn enkel omslaan en alles afbrak haha!

Morgaine
Gast

Hey lieverd, ik kom je simpelweg even hele fijne dagen toewensen en binnenkort kom ik weer even bijlezen, in het nieuwe jaar 😉

x

Nesrin
Gast

Heel goed dat je het wel gaat doen. Ik verdiep mij nooit in dit soort zaken omdat ik het geduld er niet voor heb. Prettig geschreven en uitgelegd!

0 shares