Wat ik van de schoolkikkervisjes geleerd heb

wat ik van kikkervisjes geleerd heb

Vroeger heb ik dagen doorgebracht bij beekjes met mijn schepnetje. Tevergeefs vissend naar een beetje kikkerdril zodat ik mijn eigen kikkers kon hebben in de vijver, maar ”be careful what you wish for” is hier wel een passende quote.

Vol ongeloof zag ik een grijnzende juf met in haar handen een vaas vol kikkervisjes op me af komen op het schoolplein omringt door andere grijnzende moeders die hier maar mooi onderuit kwamen. Ik wist gewoon dat ik mooi de sjaak(in) was. Flynn had vol overtuiging geopperd dat mama of oma wel voor die XL spermacellen zou zorgen in de meivakantie.

Natuurlijk kon ik weer geen nee zeggen tegen die grote blauwe puppy ogen van mijn zoontje (die hij trouwens van zijn papa heeft geërfd) en er zat niks anders op dan die grote vaas vol kikkervisjes inclusief kinderwagen en drie kinderen mee naar huis te sjouwen. ‘Oh ja, ze eten komkommer en bananenschillen.’ werd me nog vlug medegedeeld. Daar moest ik het dan mee doen. Maar dat dit basisschoolproject mij ook nog wat zou leren, had ik niet gedacht.

Wat ik van de kikkervisjes leerde:

  • Kikkervisjes eten rare dingen; ze boren zich door komkommerschijfjes en knagen aan bananenschillen, maar houden dus ook van opengesneden tomaat leerde ik op Instagram dankzij een oplettende volger. Ik was overigens al lang blij dat ik geen vliegen voor ze hoefde te vangen.
  • Kikkervisjes zijn ook kannibalen; ik moet bekennen dat er gaande weg een paar gesneuveld zijn, maar die hoefde ik niet op te ruimen, want kikkervisjes eten ook kikkervisjes
  • Pak een vaas nooit bij het randje vast; schokkend maar waar, de kikkervisjes hebben tijdelijk zonder huisvesting gezeten. Gelukkig hadden ze bij de Action een nieuw kikkervisjeshuis.

gebroken vaas

  • Kikkervisjes groeien niet even snel. Terwijl sommige al bijna tot kikker waren getransformeerd, waren andere  nog net zo klein als een speldenknop
  • Kikkervisjes poepen veel; dat ze maar om de drie dagen een schone kom hoeven had de juf vast gelogen.
  • Kikkervisjes zijn niet saai; ik heb heel wat dagen doorgebracht kijkend naar hoe deze zwemmertjes zich te goed deden aan bananenschillen en dat was best wel rustgevend.
  • Kikkervisjes en spermacellen hebben de zelfde uiterlijke kenmerken; dik hoofd en staart, alleen dan een beetje groter.

Gehecht geraakt aan kikkervisjes

In de twee weken dat ik voor deze kikkerbaby’s heb gezorgd ben ik me ook nog aan ze gaan hechten. Ik heb ze zien opgroeien tot kleine kikkertjes in de dop en vond het eigenlijk jammer dat ze weer weg moesten. Daarom had ik ze na de meivakantie stiekem nog een dagje extra gehouden en verwend met een schone kom en cherrytomaat (hun favoriet)

Gelukkig ben ik dit verlies inmiddels wel weer te boven en kan ik op school af en toe nog even naar ze gluren. They grow up so fast!

 

 

 

 

Tags:

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

13
Klets mee

avatar
6 Comment threads
7 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JeanineVlijtig LiesjeNanoukMorgainejeapiebel Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Abonneren op
Vlijtig Liesje
Gast

Ik kan me voorstellen dat je je er nog aan hecht ook ; )
Leuke lessen heb je er uitgehaald!

Even off topic: wat heb je een prachtige en leuke gootsteen zo met die witte en zwarte blokjes.

Nanouk
Gast

Ooooooh ja ik heb vroeger ook heel vaak naar kikkervisjes geschept! Wij hadden vroeger trouwens twee kleine schildpadjes en daar konden we ook uren naar kijken. Helemaal niet saai! Wel fijn dat je over het gemis heen bent 😉

Morgaine
Gast

Whahahahahaha het is lang geleden dat ik ze in een potje heb gehad, en niet zo heel lang, dus ik leer hier ook weer bij, over bananenschillen, komkommer en cherry tomaatjes, lol…

Een aquarium of zelfs een vijver zijn ook rustgevend, wel hadden wij een vijver ergens met kikkerdril erin dus ik heb ze wel in het wild kunnen observeren, maar ja vissen eten eventueel ook weer… 😉 Niet allemaal hoor, het komt wel uit, gelukkig niet alles 😛

X

jeapiebel
Gast

Haha dat kikkervisjes poepen heb ik nooit geweten. Dat vind ik erg mooi in het leven dat je kan van alles en nog wat om je heen leren. Ziet er wel grappig en interessant uit , logisch dat je gehecht aan ze raken. Ik moet wel denken aan mijn kindertijd hierdoor.

Leonie van Mil
Gast

Hahaaha Wat leuk! Ik zat dat vroeger ook altijd te vangen. Ik weet niet hoe blij mijn ouders waren met die dingen in de tuin. Vooral toen ze pootjes gingen krijgen 😉

Sabine
Gast

Haha wat leuk om te weten! Ik krijg meteen beelden van vroeger in mijn hoofd, toen ik ook met mijn netje bij de sloot zat 😛

3 shares