Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg

recept zuurvlees

Iets wat echt elke Limburger kent is zuurvlees. Of zoarvleisj zoals ze het in het dialect zeggen. Nee, dit vlees is niet over de datum. Het dankt zijn naam aan de zoet/zure smaak doordat er azijn, ontbijtkoek en appelstroop in gaat. en het is echt verrukkelijk met een goede stamppot, rode kool of nog beter: friet! (ik mag geen patat zeggen hier in Limburg) ‘Maar dat is toch gewoon Hachee?’ hoor ik mijn schoonmoeder op z’n Rotterdams nog zeggen. Nee schoonmoeder, zuurvlees. Dat is iets héél anders. (heeft nodig een Limburgeringscursus nodig)

Het klinkt een beetje als een vreemde combinatie. Vlees met ontbijtkoek, maar geloof me, dit zul je vaker willen eten. Het perfecte gerecht voor in de herfst of winter door de kruidige smaak van onder andere kruidnagel en laurier. Just perfect.

Zuurvlees is een stoofgerecht en met recht slow food te noemen. Iets waarvan ik  altijd helemaal tot rust kom. Het is even knallen maar daarna  is er absolute rust. Genieten van de geur en af en toe proeven en controleren. Heb je een middagje vrij dan moet je dit zeker een keer maken.

De ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 tot 600 gram riblappen (je zou hiervoor ook sucadelappen of ander runderstoofvlees kunnen gebruiken maar riblappen zijn echt het beste. Als je toch voor een alternatief gaat zorg dan dat het vlees niet te mager is)
  • 3 tot 4 grote eetlepels appelstroop
  • 150 tot 200 ml runder- of groente bouillon (liefst biologisch van bijvoorbeeld Zonnatura)
  • 50 tot 100 ml natuur- of witte wijn azijn
  • 3 tot 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • roomboter of olie met hoge ontbrandingstemperatuur om in te bakken
  • 1 grote of 2 kleine tot middelgrote uien
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 tot 4 centimeter en bestrooi het vlees met peper en zout en snijd de uien in halve ringen
  2. Verhit de roomboter of olie in een braadpan met een dikke bodem en bak het vlees en de uien op middelhoog vuur aan. Voeg daarna de kruidnagel en laurierblaadjes toe. Een handige tip: steek de kruidnagel door het laurierblad zodat je alles er als het gerecht klaar is gemakkelijk uit kunt vissen.
  3. Doe er een flinke scheut azijn bij en de bouillon totdat het vlees onder staat. De appelstroop kun je er nu ook gelijk doorroeren. Proef nu of de verhouding zoet/zuur goed in balans is. Vind je het te zoet dan kun je nog wat azijn toevoegen en is het te zuur dan uiteraard nog een lepeltje appelstroop. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  4. Nu komt het relaxte gedeelte. Sit and wait. Stel de kookwekker in op ongeveer 150 tot 200 minuten en leun achterover terwijl je geniet van de heerlijke geuren die vrijkomen. (tenzij je een hekel aan azijn, kruidnagel en laurier hebt) Wanner je echt geen rust hebt kun je natuurlijk ook het huishouden gaan doen. Check de pan en roer af en toe. Let er wel op dat er nog voldoende vocht in zit en voeg zo nodig iets toe.
  5. Als het goed is moet het vlees nu uit elkaar vallen en een zachte textuur hebben. Het is niet de bedoeling dat het taai is. Verkruimel de plakken peperkoek boven de pan totdat het stoofvlees de juiste dikte heeft. Niet te waterig en ook niet te vast. Vla dikte om maar iets te noemen.

Zoals ik in het begin benoemde kun je zuurvlees met behoorlijk wat dingen combineren. Zelfs rijst zou kunnen. Maar mijn ultieme gerecht is toch wel rode kool met appel en kaneel, fluweelzachte aardappelpuree en zuurvlees. Neem dan vooral van alles een beetje op je vork. Perfecte combinatie! Al wordt ik van friet,  mayonaise en zuurvlees ook heel blij.

Lieve groetjes uit Limburg

P.S. Lieve niet Limburgers, wanneer je dit gaat maken laat me dan alsjeblieft in een mailtje/tweetje/pb’tje weten wat je er van vond, ik ben echt zo nieuwsgierig!

 

 

Tags:

Dit is ook leuk

door

Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.

Vorige post Volgende post

Klets mee

20 bericht(en) Op "Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg"

avatar
Morgaine
Gast

Ik ga het je zeker laten weten laten nu net de sukadelappen dan in de aanbieding zijn hier en de ontbijtkoek ook, hahaaaaaaaha de rest heb ik gewoon in de kast standaard, hele grote potten zelfs. 😉

Ik denk dus, dat ik misschien zelfs morgen of overmorgen al ga halen en maken 😀 Dank je wel voor dit recept! Oh, en ik ken het al, maar dan van anderen of gekocht inderdaad, met recht een patatje oorlog, lol 😛

X

Nesrin
Gast

Ik ken heb hier één keer eerder over gelezen en het lijkt mij best lekker. Mocht ik het maken dan laat ik je het uiteraard weten.

Tessa
Gast

Ik had er wel al van gehoord maar nog nooit gegeten. Hachee ook niet trouwens. Ik ga het zeker een keer maken want het klinkt goed!

Anne-Sterre
Gast

Ik moest ook meteen aan hachee denken, ja sorry ik kom dan ook niet uit Limburg haha. Klinkt wel goed 🙂

vlijtig liesje
Gast

Zuurvlees klinkt niet zo aansprekend. Grappig dat er ook appelstroop in gaat. Ik denk dat het echt iets is dat je moet proeven.

Ysanne
Gast

Nom!! Zo lekker. Als mede-limburger berijp ik je euforie. Heerlijk.

Saskia
Gast

zuurvlees ken ik helemaal niet maar ik moet zeggen dat het er heel lekker uitziet.

Nina
Gast

Ooh heerlijk! Ik heb dit vaak bij mijn neef in Limburg gegeten. De friet kwam voor het gemak wel bij “de frituur” vandaan:-)

sunny mama
Gast

Oepsiepoepsie… dat ziet er wel heel erg aantrekkelijk uit. Doet me een klein beetje denken aan het recept voor Vlaams stoofvlees, maar dat is dan weer met bier en vaak ook met chocola.
Dit recept met appelstroop, ontbijtkoek en azijn lijkt me ook overheerlijk!
Ik eet alleen nog vlees wanneer ik uit eten ga. De volgende keer wanneer ik nog eens in Maastricht ben dan grijp ik mijn kans aan bestel ik zuur vlees! Dat moét ik echt eens geprobeerd hebben, nu ik jouw recept hier gelezen heb.

Jeapiebel
Gast

OMG wat ziet dat er heerlijk uit Jeanine en zo vroeg! Vlees met ontbijtkoek klinkt idd echt vreend maar ik geloof wel dat het lekker is. 😉 Ik heb nog nooit zuurvlees gegeten alleen maar Hache. Het lijkt me echt lekker dit.

wpDiscuz
0 shares