Recept voor paddenstoelen risotto di mama, lievelingseten van mijn man

recept voor paddenstoelen risotto

Iets wat ik altijd in kan zetten als een ”verlaat de gevangenis zonder te betalen” middel om er zonder mopperen vanaf te komen wanneer ik weer eens iets heb uitgevreten waar ik niet zo trots op ben, zoals hormonale mopperbuien of stiekem luieren in bed terwijl manlief al voor dag en dauw op is om de kinderen bezig te houden is eten. 

Er zijn namelijk een aantal gerechten welke de spreekwoordelijke liefde door de maag nog meer vergroten, en daar is mijn paddenstoelen risotto er één van

Troefkaart nodig? Het recept voor paddenstoelen risotto

Dames, hebben jullie nog een troefkaart nodig? Hiermee maak je het zeker goed met je man (indien hij natuurlijk niet het type ik-lust-alleen-patat-met-frikandel-en-wat-mijn-moeder-maakt is.)

Het boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • een bakje champignons van 300 gram
  • een bakje paddenstoelen van 300 gram
  • eventueel een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 1 glas witte wijn (droge of half zoet)
  • Tijm
  • 1 pak risott0 rijst (400 gram)
  • een stukje Parmezaanse kaas
  • truffelolie
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,25 liter groente bouillon (liefst biologische bouillonblokjes)

truffel olijfolie voor paddenstoelen risotto

 

Hoe maak je het?

Om de perfecte risotto te maken heb je vooral veel geduld nodig. (en een beetje liefde) Het is de kunst om de risotto niet te droog te laten worden. Wanneer de risotto rijst zacht en romig van smaak is, heb je een goede risotto.

  1. Verwarm alvast wat olie (liefst met hoge ontbrandingstemperatuur) in een diepe pan en begin met het snipperen van de ui en knoflook
  2. Maak vervolgens de bouillon en breng dit zachtjes aan de kook.
  3. Doe de champignons en paddenstoelen bij de ui en knoflook en wacht tot deze wat geslonken zijn. Voeg dan de risotto rijst toe en roer dit een aantal keren tot de rijst gaat glanzen.

4. Doe een flinke scheut bouillon in de pan, tot de rijst en paddenstoelen onderstaan en begin met roeren. Zorg dat het vuur laag staat en wacht totdat alle bouillon en wijn is opgenomen. Herhaal het proces met de bouillon totdat alle bouillon is opgenomen. Blijf er bij en ga niets anders doen. Tenzij je toch liever een ritje naar de patatkraam wilt maken. 

5. Proef de risotto. Is de korrel nog wat hard? Maak dan nog wat extra bouillon bij en ga door totdat de rijst wel zacht genoeg is.

6. Rasp er naar smaak een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen, roer er de blaadjes van een paar takjes tijm door en breng het op smaak met een flinke snuf zwarte peper.

Finito

De risotto gelijk opdienen is het lekkerste, eventueel met een scheutje (truffel)olijfolie. Helemaal niet moeilijk dit gerechtje, maar absoluut niet maken wanneer er twee kinderen aan je been staan te jengelen en je snel iets in elkaar had willen flansen. In dat geval, haal je toch maar een patatje.

Bedank me later maar wanneer ik je hiermee heb gered van een echtelijke ruzie. 😉 Eet smakelijk! (en niet te klef, wat overigens ook geldt voor de rijst)

Met welk gerecht laat jij jouw mans hart sneller kloppen?

Tags: , ,

Dit is ook leuk

door

Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.

Vorige post Volgende post

Klets mee

5 bericht(en) Op "Recept voor paddenstoelen risotto di mama, lievelingseten van mijn man"

avatar
Frances
Gast

Lucky husband, dit lijkt me heerlijk!

Sheila
Gast

Oh, klinkt heerlijk. Mijn vriend maakte laatst ook risotto met champignons en spinazie. Was ook al zo lekker. Ik ga dit eens proberen.

Sabine
Gast

Lekker joh!! Ik houd enorm van risotto maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Toch eens doen 😀

wpDiscuz
2 shares