Recept: koude schotel, met de groeten uit Limburg!

rundvleessalade

Koude schotel, ook wel rundvleessalade of huzarensalade, wordt ontzettend veel gegeten hier in Limburg. Tijdens een buffet of barbecue komt dit gerecht veelvuldig op tafel te staan, maar ook als hoofdgerecht is deze salade goed te pruimen. Omdat ik mijn niet Limburgse lezers graag wat cultuur wil bijbrengen (vreselijke chauvinist) vond ik dat dit recept dus ook onmisbaar was! Check ook mijn Limburgse recept voor zuurvlees Oké oké, wij Limburgers zijn niet zo goed in het verzinnen van appetijtelijke receptnamen. Dat wil ik, als Limbo, nog wel toegeven. 

Mocht je dit ook graag eens willen maken, dan waarschuw ik je alvast van te voren: dit recept vergt de nodige tijd. Het is dus niet een recept dat je zomaar even om vijf uur ‘s avonds op tafel zet. Hier zitten dan ook zweet bloed en tranen in. Oké, niet letterlijk. Dat zou nogal onsmakelijk zijn.

Zelf ging ik er de avond van te voren al mee aan de slag, terwijl ik 100 andere dingen kan bedenken dan de hele avond in de keuken staan, werd mijn geduld beloond, want al zeg ik het zelf, mijn koude schotel was erg goed gelukt.

Wat heb je nodig (4 personen)?

  • 300-400 gram schenkel of soepvlees (van rund dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn)
  • 1 kg  kruimige aardappels
  • 1 pot zilveruitjes
  • 1 pot augurken
  • 2 winterpenen
  • een paar handjes doperwtjes
  • selderij
  • mayonaise
  • mosterd
  • azijn
  • worchestersaus
  • peper, zout en eventueel wat paprikapoeder

optioneel: verse paprika in stukjes

Voor de opmaak: Salade, tomaat en gekookt ei.

Hoe maak je het?

De meest tijdrovende klus is het garen van het rundvlees. Het beste kun je deze een uur of 4-5 laten koken. Hoe langer hoe beter. Zo wordt het draadjesvlees lekker mals en valt het gemakkelijk uit elkaar.

Ik deed dit zoals ik al zei de avond van te voren. Twee vliegen in een klap: je hebt gelijk bouillon voor een lekker soepje.  Of om in te vriezen als zelfgemaakte bouillonblokjes.

wat zit er in koude schotel

  1. Doe het vlees in een pan kokend water. Voeg er wat zout of een rundvlees- of groentebouillonblokje aan toe. Dat komt de smaak van het vlees ten goede. Laat dit een aantal uren koken. Wanneer het vlees gaar is, trek je er draadjes van, bewaar dit in de koelkast.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in wat kleinere stukken, dan zijn ze eerder gaar. Breng ze aan de kook totdat ze gaar zijn. Let op dat ze niet te gaar worden. Het is ook weer niet de bedoeling dat het aardappelpuree wordt.
  3. Snijd ondertussen de wortels in hele kleine stukjes. Ongeveer ter grote van een erwt. Je kunt hier ook de keukenmachine voor gebruiken. Herhaal dit ritueel met de augurken en selderij. De zilveruitjes kun je het beste halveren.
  4. Breng de wortels, erwtjes en selderij aan de kook voor enkele minuten zodat ze beetgaar zijn.
  5. Prak de aardappels totdat je nog wat grovere stukjes over hebt. Geen puree dus! Mix het vlees, de augurken, zilveruitjes en groentemix erdoorheen met een lepel totdat alles gelijkmatig verdeeld is. Roer er vervolgens een aantal eetlepels mayonaise, een lepeltje mosterd, een scheutje azijn en wat druppeltjes worcestersaus door, totdat het een smeuig geheel is en voeg vervolgens nog wat peper en zout toe.
  6. Nu dacht je dat je klaar was zeker? In feite wel ja, maar deze koude schotel verdient het om mooi opgediend te worden op een schaal. Dan ziet het er bovendien een stuk aantrekkelijker uit. Maak het op met een gekookt eitje, wat salade, tomaat en zilveruitjes en augurkjes.

Limburgse koude schotel

Waardering door je gasten gegarandeerd! Het bewijs mij in ieder geval maar weer eens dat liefde door mijn mans buik gaat want hij at het dankbaar op waarna er nog een, ik hou van je kookkunsten volgde. Waarmee hij eigenlijk dus indirect wil zeggen dat hij van mij houdt 😉

Eet smakelijk!


Recept voor Limburgse koude schotel
Bewaar dit recept en pin het naar je Pinterestbord.
Tags:

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

3
Klets mee

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SaskiaJeanineדי מריו Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Saskia
Gast

Lekkerrrrr! Zelfgemaakt is het beste.
Als ik er ooit tijd voor heb, maar vooral ook zin, ga ik het zeker eens proberen.
Thnx voor het recept.l van een mede-limburger.

די מריו
Gast

Natuurlijk ken ik dit, niet alleen om Dinnetje een Limbo is, maar ook omdat in de rest van Nederland gegeten wordt. Alleen niet zo vaak misschien als in Limbabwe. Die hebben waarschijnlijk meer tijd dan de rest van Nederland 😉

Love As Always
Di Mario

13 shares