Baarmoederupdate: de koperspiraal was toch niet zo’n succes

koperspiraal verwijderd

Ik denk dat ik mijn baarmoeder beter een vaste rubriek kan geven. Zoiets als monthly baarmoedertalk? Oprah Winfrey zou hier vast jaloers op zijn. Klinkt best wel lekker toch? Even een terugblik: zo’n vijf maanden geleden liet ik een koperspiraaltje plaatsen met de gedachte van al die hormonen verlost te zijn zonder zorgen om een zwangerschap. Het klonk zo perfect maar helaas was het een gevalletje te mooi om waar te zijn voor mij. 

Het koperspiraaltje en mijn baarmoeder bleken al vrij snel geen goede match te zijn. Eenzijdige liefde. Een sadistische relatie zelfs. Uiteraard wist ik dat de bijwerkingen van een koperspiraal toename van bloedverlies konden zijn. Maar dat het zoveel zou zijn had ik niet verwacht. Omdat het na een aantal maanden beter zou worden hield ik vol, ook al was ik in staat om dat ding bij de eerste controle er al uit te laten halen. Ik hield voet bij stuk in de hoop op betere tijden. Better days voor de maandverband en tamponfabrikanten ja, want die verdienden inmiddels een aardige duit. Laat ik voorop stellen dat ik als PCOS-er nog nooit zoveel van dat spul gebruikt heb als toen.

Eruit met die koperspiraal dus (einde relatie)

Als het alleen maar het bloedverlies was, dan was het nog tot daar aan toe. Het bloedverlies bracht echter ook andere narigheden met zich mee dus was ik er na een aantal maanden geploeter dus wel klaar mee. Tijdens de afspraak om de koperspiraal te laten verwijderen probeerden ze me nog relatie counceling aan te bieden tussen mijn baarmoeder en het koperspiraaltje. Het had nog wat meer tijd nodig. Het bloedverlies kon wel tot ZES maanden duren namelijk. Maar ik geloofde er al lang niet meer in—ik ben ook niet echt een geduldig type. Gelukkig waren ze erg begripvol en maakten binnen no time een einde aan mijn kopermisère. Dat eruit halen ging een stuk makkelijker dan het plaatsen (en gelukkig viel dat ook wel mee).

Rubber in plaats van koper

Ik moest dus opzoek naar een andere vorm van anti-conceptie en besloot al vrij snel om koper in te ruilen voor rubber. Niet echt een duurzame oplossing (al suggereert de verpakking iets anders ;-)) Een gedoe? Valt best wel mee. Tja, je moet er wat voor over hebben maar dat ik liever nooit meer hormonen gebruik, staat vast. Ik ben zo’n ander persoon, zónder dat spul.

Iets wat ik  op NU.nl las overeen app als alternatief voor de pil lijkt me ook nog wel wat om te proberen: natural cycles. Deze app garandeert namelijk 99% betrouwbaarheid bij perfect gebruik. Dat is net zo veel als de pil. Klinkt geweldig, maar je moet jezelf wel iedere dag temperaturen.

Hoe gaat het nu?

Na het verwijderen van het spiraaltje stopte het bloedverlies inderdaad al vrij snel. Helaas blijk ik nu weer andere baarmoederproblemen te hebben waarvoor ik morgen naar de huisarts ga. Het bloedverlies is namelijk weer net zo hard terug en lijkt ook niet meer te stoppen. Hopelijk een makkelijk op te lossen probleem want ik ben er onderhand wel klaar mee en ben zelfs al zo ver dat het me niet eens zoveel zou uitmaken als ik de rest van mijn verdere leven zonder mijn baarmoeder zou moeten doen. Klinkt wellicht erg radicaal en ik wacht het doktersbezoekje morgen maar weer af. Dames, ben maar blij dat het iedere maand feest is in je baarmoeder. Ik zou er in ieder geval dolgelukkig mee zijn wanneer het allemaal eens eindelijk naar behoren zou werken.

De groeten van mijn baarmoeder en ik.

Hebben jij en je baarmoeder ook wel eens problemen? 

Tags:

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

12
Klets mee

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JeanineLinRachelMorgaineJeanine Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Lin
Gast

Naar zeg, blij dat ik dit niet gedaan heb! Fijn dat hij eruit is! Ik zou gister gesteriliseerd worden, is dat voor jou geen optie? 1 dag opname, maar dan moet je natuurlijk zeler weten geen kindjes meer te willen.

Rachel
Gast

Ik ben gestopt met de pil maar ik wilde ook echt niet aan een spiraal beginnen, heb er al zoveel negatieve dingen over gehoord.. ingegroeid, blijven bloeden, mijn zus en moeder zijn er doorheen zwanger geworden.. ai..

Morgaine
Gast

Ja natuurlijk, maar ja ik ging gewoon aan de pil, klaar… en ik ben mijzelf… je baarmoeder laten verwijderen, succes daarmee om dat voor elkaar te krijgen, dat doen ze echt niet zomaar…

Sabine
Gast

Jak wat naar! Toen ik met de pil, en dus hormonen, stopte, begon ik eindelijk weer mezelf te worden. Ik wilde niets meer onnatuurlijks in mijn lichaam, ook al dacht de huisarts daar anders over. Die probeerde me ook een koperspiraal aan te smeren. Mooi niet dus. Leuk die menstruatie elke maand? Nou nee niet bepaald, maar alles beter dan polonaise aan mijn lijf wat de dingen alleen maar erger maakt.

Lilian
Gast

Oh joh wat jammer. Ik zit ook te denken aan de koperspiraal, maar ben nog een beetje huiverig door het inbrengen. Hoop dat mijn baarmoeder er beter op reageert. Ik vindt sterilisatie ook wel een optie, maar ik ben ook weer een stukje ouder dan jij. Denk dat ik nog even wacht tot 40 ofzo (en dat is voor mij nog maar 5 jaartjes…)

Kimberly
Gast

Wat rot zeg! Baarmoeder eruit willen ze nu vast niet ivm je leeftijd en zo blijf je maar aanrommelen. Zelf gelukkig geen last van m’n spiraal.

9 shares