Het slachtoffer van phishing (deel 1)

slachtoffer van phishing

Dat ik het slachtoffer van phishing en identiteitsfraude zou worden had ik nooit gedacht. Ik ben hier immers altijd super alert op. Ik krijg wekelijks nep mails van bijvoorbeeld post NL, Rabobank en ga zo maar door. Die verdwijnen altijd netjes in de prullenbak. Ik vind ze dan vrij makkelijk van echt te onderscheiden. Zo zitten ze vaak propvol met spelfouten en zijn ze afkomstig van een vage afzender. Maar ik geloof nu wel dat dit iedereen zou kunnen gebeuren, daarom deel ik dit met jullie. 

Ik ben me helemaal bewust van wat voor schade een groot online leven kan hebben. Weet veel over wat hackers kunnen en welke technieken ze gebruiken. Toch speelt het grootste gedeelte van mijn sociale leven zich online af, heb ik talloze accounts online van webshops tot en met mijn belastingaangifte. Logisch ook, veel keus heb je tegenwoordig niet. En waarom zou je je het zelf moeilijk maken als werkende moeder van twee. Tijd om iedere week naar de bank te gaan heb ik niet, eveneens niet om mijn vriendinnen iedere week, laat staan om ze elke dag uitgebreid te bellen en te zien. Tenzij ik mijn werk, en blog zou opgeven en het huishouden op een nog lager pitje zou zetten.  We willen ook zoveel tegenwoordig en daar helpt dat online leven perfect bij. Ik dacht er dan ook nooit over na wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn. Ik was al bewust genoeg bezig. Dacht ik.

Phishing (You’ve got) mail

Ongeveer een week geleden toen ik, rond kinderbedtijd in mijn eigen wereld alweer bijna lag te dutten op de bank met een aangevreten stuk chocolade en kop thee naast me, besloot ik om nog even  mijn mails te checken. Tussen alle spam was er een mail die gelijk mijn aandacht had. Het e-mailadres van mijn marktplaats account was gewijzigd.  Ik vloekte, bewust dat marktplaats accounts van gebruikers die al jaren lang een account hebben erg in trek zijn om te gebruiken voor nep advertenties. Welke idioot probeerde in te breken in mijn account?  Ik klikte op de link, waarbij stond vermeld dat als dit niet mijn e-mailadres was ik dit kon veranderen. Logde in op Marktplaats en veranderde mijn adres weer terug. Vervolgens besloot ik die meneer de hacker eens even een boos mailtje te sturen, wat hij wel niet dacht. Dat mailtje kwam gelijk retour. Op dat moment besefte ik gelijk wat ik had gedaan. Het was de mail. Een phishing mail! Ik heb die avond gelijk marktplaats gemaild en mijn wachtwoord gewijzigd. De volgende dag kreeg ik al snel bevestiging, marktplaats stuurt dergelijke mails niet. Ik was het slachtoffer van phishing geworden. Wat voelde ik me dom en kwetsbaar plotseling. Wat zou dit voor gevolgen hebben? Om de schade te beperken verwijderde ik mijn cookies en ingestelde wachtwoorden en veranderde ik het marktplaats wachtwoord. Het bleef stil, waarna ik automatisch aannam dat de kwestie met een sisser was afgelopen. Niet wetende dat dit nog maar het begin was.

Nepadvertenties en hotmail account gehackt

Een paar dagen later kreeg ik plotseling weer vreemde mails van marktplaats, dit keer echt van marktplaats afkomstig. Iemand anders bood via mijn account een Canon 5d mark III aan, niet zomaar een goedkoop cameraatje. Er werden ook serieuze biedingen op gedaan. Lichtelijk in paniek probeerde ik in te loggen in mijn account. Mislukt. Ik besloot een nieuw wachtwoord aan te maken en zo kon ik al vlug weer mijn account in, waarop ik alle gedupeerde besloot te waarschuwen, dat ik toch echt niet ”Arnold” was met de dure camera waar ze telefonisch mee hadden gesproken en dat ze dat ding dus absoluut niet moesten kopen. Vervolgens kwam ik tot de ontdekking dat er een mobiel nummer in mijn account was bijgevoegd van iemand anders en ik besloot hier een screenshot van te maken. Een minuutje later was mijn account alweer terug heroverd door meneer de hacker. Ik besloot marktplaats maar weer te mailen met het dringende verzoek hier actie op te ondernemen. Gefrustreerd kwam ik de volgende dag tot de conclusie dat marktplaats niet had gereageerd. Een halve dag later kwam ik erachter dat ik überhaupt geen mails meer kreeg. Argwanend ging ik op internet opzoek naar oorzaken. Ik kon immers nog gewoon inloggen op mijn account. Maar bij instellingen kwam ik er al snel achter dat al mijn mails werden doorgesluisd naar een ander mailadres. Ik was in alle staten, wat voor mails met belangrijke gegevens was ik allemaal misgelopen?  Ik kon eerlijk gezegd wel janken. 

Identiteit gestolen

Helaas was dat niet alles, langzaam werd mijn identiteit overgenomen, tenminste zo voelde het. Wehkamp begon me ook mails te sturen. Zo zat er een mail bij waarin stond dat er een balansrekening was geopend, en een FIFA spel was besteld. Ik besloot de mails niet aan te klikken, daar had ik inmiddels wel van geleerd maar om gelijk in te loggen op Wehkamp. Wederom was mijn wachtwoord gewijzigd. Ook dit kon ik makkelijk terug veranderen. Ik belde Wehkamp op en gelukkig was er niets besteld, maar wat me wel verontruste was dat al mijn gegevens waren aangepast naar een ander huisadres en andere voornaam. Misschien dat ik teveel films heb gekeken maar ik voorzag een grote ramp waarbij de politie binnen de kortste keren op mijn stoep zouden staan om me in de boeien te slaan wegens fraude en andere duistere praktijken. Gelukkig had ik al een afspraak staan om aangifte te doen.

 Dat was het eerste deel van mijn identiteitsfraude avontuur. Hoe het afgelopen is (en handige tips) lees je in deel 2. Hopelijk creëer ik door mijn verhaal te delen weer wat meer bewustzijn.  Is het jou ook ooit overkomen? Reageren mag uiteraard, via mijn blog, mail of FB. 

 

Tags:

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

18
Klets mee

avatar
17 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
MarionTessaCatoJoyce rdtSheila Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Marion
Gast

Ik heb je blog met aandacht gelezen. Dat is niet niks wat je is overkomen. Ik hoop dan ook dat nu alles achter de rug is.

Tessa
Gast

Jeetje wat heftig! Ze worden steeds bijdehandter met die mails zodat ze gewoon niet meer van echt te onderscheiden zijn. Ik hoop dat alles weer onder controle is!

Cato
Gast

Jemig, wat heftig! Ik wist wel dat het snel kon gebeuren, maar dat met slechts één mailtje alles over genomen kon worden, wist ik niet. Je bent er gelukkig op tijd bij en hebt bewijzen verzameld, hopelijk is het goed gekomen. Ik ben benieuwd naar deel 2…

Joyce rdt
Gast

Oh nee meid wat ontzettend klote zeg, ik zou er ook van kunnen janken dan! Het gebeurd zo vaak dat mensen reageren op zo’n bericht, want ze lijken tegenwoordig ook gewoon echt. Liefs.x

Sheila
Gast

Bizar dat mensen dit gewoon doen. Maar het is absoluut iets om blijvend alert op te blijven. En zoals je het omschrijft, kan je in een onbewaakt ogenblik toch nog iets verkeerds aanvinken. Goed dat je er over schrijft om zo anderen te waarschuwen. Ook goed dat je het direct contact hebt opgenomen met de bedrijven én de politie en screenshots hebt gemaakt enzo.

Zelf ga ik ook nooit in op mailtje waarin staat dat er iets is verwijderd of is aangepast ofzo. Soms word ik ook wel eens gebeld door klanten die aangeven dat ze zijn benaderd door een iemand van mijn bedrijf en willen ze controleren of dit klopt. Ik zeg dan ook altijd meteen dat ik het slim vind dat mensen contact opnemen om dat te checken. Want je weet maar nooit tegenwoordig. Better safe than sorry!

Morgaine
Gast

Tot nu toe gaat het goed, laat dat zo blijven aub, bij mij dan, maar ik kan begrijpen gezien ik de specials van opgelicht heb gezien en ook toevallig? Over het geschreven met alle afleveringen erbij over cybercrime en serieus, er zijn dus mensen die gewoon jouw id stelen en dan hele dure huizen huren zonder dat jij het weet en een wiet plantage beginnen, huur achterstand komt dan wel bij jou binnen.. echt ongelooflijk!

Daarom, doe ik zo min mogelijk juist via internet, tenzij het niet anders kan omdat er geen winkels van bestaan, verder instanties en belastingdienst? Nog altijd per post, digi D heb ik niet eens, want het is mogelijk om zonder door te gaan.

X

Denise
Gast

Die mails worden af en toe zo echt opgezet, dat het bijna niet van nep te onderscheiden is. Daarom ben ik altijd voorzichtig en bij twijfel mail of bel ik het bedrijf zelf. Toch is het me ook overkomen, vroeger, toen ik nog heel jong was. Dit was gelukkig bij iets onschuldig. Een online spelletje, waar alles gejat was wat ik in bezit had. Geen echt geld gelukkig. Succes en ik ben benieuwd naar je andere blog!

vlijtig liesje
Gast

Yikes! Dat lijkt me heel naar, en dat je je zo kwetsbaar voelt. En die phishing mailtjes klinken soms ook gewoon heel echt…

Sabine
Gast

Joh wat een drama! Hier ben ik ook vaak bang voor. Heel heftig. Ben benieuwd naar hoe het afloopt..

Mèlanie
Gast

Heftig zeg, ben als de dood dat dit mij ook ooit overkomt… zou niet weten wat te doen!!!

0 shares