Mijn baby is geboren met een tandje

baby is geboren met een tandje

”Heeft jouw baby al een tand?” met ogen als schoteltjes kijkt een mede-mama me vol verbazing aan. ”Maar normaal krijgen baby’s toch veel later tanden?” Ik knik instemmend en vind het stiekem wel grappig. ”Erfelijk, zeg ik trots.” She’s got it from her mama. ”En precies op de zelfde plek ook.” voeg ik er nog aan toe. Het voelt wel een beetje alsof Nolah deel uitmaakt van het rariteitenkabinet, want iedereen kijkt er naar en is verbaasd. 

Hoewel de rest (verloskundigen en co) nog sceptisch afwachtte, wist ik het eigenlijk al gelijk. Het bobbeltje met wit puntje op haar tandvlees waarmee ze geboren werd, kwam in de eerste twee weken helemaal door. Een schattig klein parelwit tandje.

Mijn baby is geboren met een tandje

Maar hoe dan? Zul je je afvragen. Nou natuurlijk was ik daar ook erg benieuwd naar. Tot mijn verbazing was er erg weinig informatie te vinden over dit fenomeen. Wél dat het best bijzonder is, en dat baby’s geboren met tanden vaker de media halen.

Naar het schijnt worden er ongeveer 1 op de 2000 tot 3000 baby’s geboren met een tand. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk maar vaak wordt er gedacht dat het erfelijk is. Anderzijds kan het ook op bepaalde syndromen wijzen of onder andere hormonale stoornissen.

Volgens het artikel op mens-en-gezondheid.infonu.nl:

Diagnose en mogelijke complicaties bij (con)natale tanden

De diagnose wordt meestal onmiddellijk bij de geboorte gesteld door de zorgverlener tijdens het eerste onderzoek van de baby. Indien er natale tanden worden gediagnosticeerd, zal de baby in het algemeen verder onderzocht worden door een tandarts in verband met mogelijke complicaties. Volgende complicaties kunnen zich voordoen namelijk:

  • Het inslikken of aspireren van de tand bij een verhoogde mobiliteit
  • De ziekte van Riga-Fede. Dit zijn ulceraties aan de onderzijde van de tong. De tong raakt beschadigd doordat het bij het slikken tussen de kaken en de (con)natale tanden terechtkomt.
  • Voedselweigering van de baby door pijn
  • Pijn bij borstvoeding en/of tepelontsteking bij de moeder

 

Ik heb dit nooit laten testen (is ook niet over gesproken op het consultatiebureau) maar aangezien ik het zelf ook had als baby, ga ik er voor 100% vanuit dat het gewoon erfelijk is. De medische benaming hiervoor is (con)natale tand en betreft meestal de onderste centrale tand. Wat bij Nolah dus ook het geval is. Het enge hiervan is dat deze natale tandjes soms uit kunnen vallen of sneller vatbaar zijn voor cariës (gaatjes). Gelukkig was dit bij Nolah niet het geval, al heb ik me hier wel een tijdje bezorgd over gemaakt. Haar tandje is gelukkig nog stralend wit als een pareltje.

En nu dan?

Zoals ik al zei kunnen deze tandjes soms los zitten of uitvallen. In dit geval wordt er vaak gekozen om het tandje te trekken omdat de baby zich hier in kan verslikken met alle gevolgen van dien. (ik heb na het lezen hiervan slapeloze nachten gehad en een miljoen keer dat tandje gecontroleerd) na drie maanden zit het tandje er nog en het lijkt erop dat dit gewoon een melktand is. Er hoeft dus helemaal niets te gebeuren. Ik heb ook artikels gelezen over dat de borstvoeding wat moeizamer kan verlopen. (auw) Nolah dronk helaas al vanaf het begin niet aan de borst en kreeg dus alleen gekolfde melk. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het tandje hierin een grote rol heeft gespeeld, heb ik hier de nodige discussies over gehad op het consultatiebureau, want ze kon hier onmogelijk op deze leeftijd al last van hebben.

baby met con natale tand

Tandje poetsen

Wat wél belangrijk is is om het tandje goed schoon te houden. Ik heb dit bij een tandarts nagevraagd en borstvoeding schijnt niet heel erg kwaad te kunnen, maar er wordt wel aangeraden om alvast te beginnen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een gaasje, of met een speciale baby tandenborstel. Ik heb in het begin vooral een gaasje gebruikt, maar heb nu een tandenborstel van Difrax besteld welke over je vinger wordt geplaatst. (een vingertoptandenborstel) Zo went ze er alvast aan.

bron

Kleine vampier

Ik ben overigens erg blij dat Nolah anno 2017 is geboren en niet 200 jaar geleden. Blijkbaar werden baby’s in onder andere Azië en Afrika gezien als een slecht voorteken en vaak gedood, ook waren er veel landen die dachten dat deze baby’s vampieren in de dop zouden zijn. Klinkt dus niet heel erg veelbelovend. Overigens had ze in het Noorden van Europa meer kans gemaakt, daar geloofden ze namelijk dat het plaatsen van je vinger in de mond van een baby met natale tand, een heilzaam effect had. (al weet ik niet of ik hier wél erg blij van zou worden, maar alles beter dan beschuldigd worden voor vampier)

Nee met Nolah, is niks mis gelukkig en ik ben helemaal verliefd op haar kleine schattige tandje. Want tandeloos is ook maar zo kaal. En ook al is ze geen kleine vampier, bijten kan ze wel. Héél erg hard zelfs.

Heb jij wel eens gehoord van (con) natale tanden? 

 

 

Tags: , ,

Dit is ook leuk

door
Mama van 3 schurken(0,5&7) Verpleegkundige, guilty of pleasures. Houdt niet van strijken maar wel van schrijven op haar blog.
Vorige post Volgende post

22
Klets mee

avatar
12 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
FlorentineSanneJeanineDewiIndira Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op
Florentine
Gast

Wat bijzonder! Ik wist helemaal niet eens dat dat kon..!

Sanne
Gast

heb er nog nooit van gehoord. Vind zo één tandje wel schattig en enorm speciaal.

Dewi
Gast

Oh wauw, weleens gelezen, dat het toch best bijzonder is. Baby’s zijn altijd schattig en lief, maar jou kleintje is wel heel schattig zo;)

Indira
Gast

Agossie, wat ziet dat er schattig uit. Nog nooit van gehoord dat dit wel eens voorkomt!

Gerdi
Gast

Bizar, ik had er nog nooit van gehoord. Wel heel schattig!

Joyce rdt
Gast

Hier heb ik nog nooit van gehoord en wat toevallig dat jij precies hetzelfde had! Ik vind het er wel heel cute uit zien trouwens. Liefs.x

Roelina
Gast

Wat een schattig gezicht zeg? Ik heb inderdaad wel eens van dit fenomeen gehoord, maar nog nooit gezien. En wat een handig borsteltje is dat zeg? Hier 2 tandenloze kindjes tot minstens een half jaar

Sheila @ beineffable.com
Gast
Sheila @ beineffable.com

Haha, wat een leuk artikel. En wat bijzonder! Ik had er al eens van gehoord. Baby’s die worden geboren met 1 tandje. Mijn zoon kreeg zijn eerste tandje pas na zijn eerste verjaardag. Grappig dat grote verschil.

Dionne
Gast

haha dat van die vampier was het eerste waar ik aan moest denken 😛 Dat stond in het griezelhandboek/vampierhandboek van Paul van Loon.
Ik wist niet dat het zo veel ‘heisa’ meebracht, zo’n tandje. Ik dacht dat dat gewoon soms gebeurde.
Mijn dochter kreeg haar eerste 2 tandjes toen ze exact 4 maanden oud was, en dat werd al met scepsis ontvangen want ‘dat was wel heel erg vroeg’. Maar ja, ze zitten er nog steeds (een hele mond vol inmiddels).

Morgaine
Gast

Nog nooit van gehoord, en wat lief ook! Gek dat er zo weinig over te vinden is, en dat verleden, ja gelukkig is he verleden 😉

Wat ik wel weet nu, is dat sommige kinderen jong gaan wisselen, daar behoor ik ook toe, alleen toen wist ik niet, mijn moeder en artsen ook niet trouwens, dat dit een voorteken is dat een meisje dan vroeg geslachtsrijp zal worden, die kennis is er nu wel overigens. De dochter van mijn vriendin zal jong geslachtsrijp zijn en dat loste alle vragen op wat mijzelf betreft… jong wisselen, jong geslachtsrijp en dan bedoel ik in mijn geval, al met 9 jaar… dus de hormonen inderdaad.

X

1 share